Ce este SSL ?

SSL este acronimul pentru Secure Sockets Layer si reprezinta un protocol de criptare creat de Netscape pentru a securiza link-ul criptat intre serverul web (site-ul) si browserul dumneavoastra (Internet Explorer, Opera, Mozila Firefox, Chrome, Safari etc.). Aceasta legatura securizata ne asigura ca datele transmise de la browserul web la sever raman private, adica ferite de hackeri sau de orice incercare sa spioneze/fure aceste informatii.

SSL este standardul industrial si este folosit de milioane de site-uri pentru a proteja si securiza orice date importante sau private care sunt transmise prin intermediul site-ul lor. Cea mai comuna utilizare a certificatului SSL este de a proteja clientul in timpul unei tranzactii online.

Pentru a stabili o conexiune securizata SSL pe un server web este nevoie de un certificat SSL instalat corect. Pentru finalizarea procesul de activare a certificatului pe serverul web se va solicita raspuns la un numar de intrebari pentru verificarea domeniului dumneavoastra si a companiei. Odata finalizat procesul, serverul va creea doua chei criptografice: una se numeste Private Key (cheia privata) iar cealalta Public Key (cheia publica).

Public Key nu este o cheie secreta si de aceea va fi plasata in CSR (Certificate Signing Request). Odata cu acest CSR generat, puteti incepe procesul de aplicare SSL. In timpul acestui proces, CA (Certification Authority) va trece prin procesul de validare pentru a confirma detaliile prezentate si odata verificate le va trimite certificatului dumneavoastra SSL si va va permite sa-l utilizati. In acest moment, serverul dumneavoastra web va sincroniza automat CA-ul emitent al certificatului cu cheia privata si veti stabili o legatura criptata si securizata intre site-ul dumneavoastra si browserul web al clientului.

Protocolul SSL este complex dar intotdeauna ramane invizibil pentru clientii dumneavoastra. In schimb browserul folosit ofera un indicator cheie care confirma faptul ca sesiunea este protejata de un certificat SSL. Acest indicator cheie este reprezentat de o pictograma rezenta in coltul din dreapta jos, prin adaugarea unui “s” in http sau prin bara verde din browser.

Dand click pe indicatorul cheie se vor afisa toate detaliile cu privire la certificat. In general, certificatul SSL include si afiseaza (una sau toate): numele domeniului, numele companiei, adresa, orasul, tara, data de expirare a certificatului, datele Autoritatii de Certificare (CA) responsabile cu eliberarea certificatului.

Browserul se conecteaza la un site securizat si preia certificatul SSL al site-ului si verifica data de expirare a acestuia, CA-ul emitent si apoi daca este folosit de site-ul catre care a fost elberat. Daca vreunul dintre acesti parametrii nu corespunde, browserul web va afisa un avertisment si va solicita utilizatorului sa paraseasca site-ul.

Acesta este motivul pentru care un certificate SSL este important pentru companiile care fac afaceri online.

Răspunsul a fost util?

 Tipărire

V-ar mai putea interesa și

Ce este o adresa IP dedicata si care sunt avantajele ei?

Adresa IP dedicata (numit de asemenea static IP), inseamna ca un site web are propria adresa IP....

Ce este o adresa IP?

Exista un standard in comunicatii, denumit Protocol Internet (Internet Protocol/IP). In termeni...

Ce este PHP?

PHP Hypertext Preprocessor este un limbaj de programare ce ruleaza server, proiectat special...

Ce este MySQL?

MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date, foarte rapid si robust. O baza de date va...

Ce reprezinta Gazduire web?

Cand vine vorba despre internet, termenul gazduire se refera in principal la una dintre cele trei...