Proiecte stiintifice pentru elevii clasei a III-a si a IV-a

Participand la astfel de proiecte copiii incep sa-si foloseasca observatiile pentru a formula argumente stiintifice si pentru a se angaja in dezbateri stiintifice. Aceste proiecte stiintifice implica copii care depasesc testarea unei ipoteze - tinerii oameni de stiinta pot fi incurajati sa-si foloseasca rezultatele pentru a face predictii despre ce s-ar putea intampla atunci cand experimentul este extins pentru a testa noi variabile. Proiectele prezentate ofera instrumentele de care au nevoie pentru a invata in mod eficient despre lumea din jurul lor prin urmarirea raspunsurilor la intrebarile lor intr-un mod metodic.

image01

Transpiratia
Plantele transpira? Nu chiar, dar pierd apa. Desfasurati acest experiment, invatand cum plantele pierd apa in aer prin transpiratie.

image02

Cum sa faci o roca intr-o cana
Exista mai multe tipuri de roci. Fiecare piatra este formata prin diferite procese si este alcatuita din materiale diferite.
Cum se poate crea o roca sedimentara? Ce se intampla in procesul de formare al unei roci?
image03

Cum poate mirosul sa afecteaze gustul?
Limba este acoperita cu aproximativ 10.000 de muguri gustativi, care detecteaza cinci gusturi diferite: sarat, amar, dulce, acru si Umami, descoperit de japonezi, (inseamna delicios in limba lor). Exista muguri gustativi pe cerul gurii si pe suprafata interioara a obrajilor. Receptorii chimici implicati in simtul mirosului pot detecta pana la o mie de tipuri diferite de substante chimice.
Ati observat vreodata cum mancarea este diferita atunci cand sunteti raciti? Mirosul si gustul sunt bine conectate. Sa investigam!


image04

Cum sa separati sarea din apa
In antichitate, sarea a fost folosita ca si moneda in anumite culturi. In perioada In care vechii fenicieni controlau comertul cu sare in Marea Mediterana, sarea era la fel de scumpa ca aurul! In acest proiect, veti invata cum sa separati sarea de apa printr-un proces solar.image05

De ce cristalizeaza mierea?
In acest experiment, veti explora proprietatile acestui produs pentru a raspunde la intrebare.

image06

Cum pastram proaspete florile taiate


image07

De ce pluteste barca ta
Participa la acest proiect pentru a explora modul in care forma unei barci afecteaza densitatea acesteia si cat de mult poate sa pluteasca.
image08

De ce se fac merele maro?
Ai muscat vreodata dintr-un mar, l-ai lasat cateva momente si ai vazut ca a devenit maro? Acest lucru este cauzat de o enzima care reactioneaza cu oxigenul din aer si cu un cofactor de fier sau de cupru din fruct. Un cofactor / catalizator este o componenta care este necesara pentru ca anumite reactii enzimatice sa se intample. Fructul incepe sa se oxideze, atunci cand electronii se pierd intr-o alta molecula (in acest caz aerul), iar alimentele devin maro. Cum poate sa fie prevenita sau incetinita oxidarea? Participa la proiect si vei afla.
Resurse